2023-09-07 |
"European Union Flags 2" by DesignRecipe is licensed under CC BY 2.0.

Kokios Sanglaudos politikos norime po 2027 m.?

2023 m. rugsėjo 5 d. Vilniuje vyko Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – FM) organizuota diskusija dėl Sanglaudos politikos ateities. Kaip pabrėžia ir FM „pasikeitusi geopolitinė situacija, į ES darbotvarkę įsiveržusi nauja Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonė (EGADP), atsakas į krizes, sukėlė esminių klausimų dėl Sanglaudos politikos tapatybės, tikslų ir veikimo būdo“.

Diskusijos metu  atkreiptas dėmesys į regioninę politiką Lietuvoje, t. y.  kaip sumažinti regionų vystymosi skirtumus ir kartu užtikrinti bendrą ekonomikos augimą? Kalbėta apie modernios Sanglaudos politikos kūrimą bei savarankiškumo didinimą ir finansinės priklausomybės nuo išorės finansavimo šaltinių mažinimą. Kūrybinių dirbtuvių metu renginio dalyviai taip pat ieškojo atsakymų į tokius klausimus: Kaip Sanglaudos politika gali užtikrinti, kad žalioji ir skaitmeninė pertvarka būtų teisinga žmonėms ir subalansuota visiems regionams? Kokie Sanglaudos politikos bruožai turėtų būti išlaikyti ateityje, kad labiausiai atitiktų regionų poreikius? Kokie prioritetai Sanglaudoje turėtų būti finansuojami mažėjant Sanglaudos politikos investicijoms? Kokios galimos alternatyvos siekiant padengti investicijų trūkumą ir mažinti priklausomybę nuo išorės finansavimo?

Renginyje dalyvavo ir savo poziciją svarstomais klausimais išsakė Kauno regiono plėtros tarybos kolegijos pirmininkė, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, pasidžiaugdama aktualių klausimų kėlimu bei diskusijomis ateičiai, tačiau kartu pabrėždama ir kol kas nedžiuginančią 2021–2027 m. ES finansavimo periodo spartą.

FM parengė klausimyną apie Sanglaudos politikos ateitį, kuris, tikimasi padės suprasti kaip geriau konstruoti ateityje Sanglaudos politiką. Kviečiame pasidalinti savo mintimis:

Kokios Sanglaudos politikos norime po 2027 m.? Diskusijos apklausa